Asukkaan ohjeet sähkön jakelun keskeytyksiin ja sähkökatkoihin varautumiseksi

Jos huomaat sähköjen katkeavan kodistasi, kyse voi olla sähkökatkosta, laiteviasta tai kodin oman sähköverkon viasta. Jos muu naapurusto ja katuvalot ovat myös pimeinä, kyseessä on todennäköisesti kodin sähköverkkoa laajempi sähkökatko.

Sähkökatkoja voi sattua Suomessa esimerkiksi myrskyjen yhteydessä. Lisäksi energiapulan takia Suomessa voidaan talvella joutua turvautumaan kiertäviin sähkökatkoihin, joista varoitus voi tulla vasta samana päivänä. Sähkökatkoihin kannattaa siis varautua ennalta ja olla tietoinen niiden aiheuttamista vaikutuksista omaan kotiin.

1. Varmista, että kodin turvallisuuslaitteissa, kuten palovaroittimissa on paristo- tai akkuvarmennus ja paristo/akku toimii.

2. Lataa kännykkä ja varavirtalähteet sekä tietokoneen akku, jos mahdollista. Pidä kuitenkin matkapuhelinverkko vapaana sähkökatkoksen aikana, eli käytä puhelinta vain tärkeimpien asioiden hoidossa.

3. Varaa tasku- tai otsalamppuja sekä varmista, että paristoissa on virtaa.

4. Vältä veden käyttöä sähkökatkoksen aikana, kuten suihkussa käyntiä, kylpyä sekä astian- ja pyykinpesua. Myös vessan vetämistä on syytä välttää. Älä myöskään laske vettä viemäriin sähkökatkoksen aikana. Käytä esimerkiksi ämpäriä hanan alla, jos joudut laskemaan vettä hanasta.

5. Varaa kotiisi Kotivara ja sellaista ruokaa, joka ei vaadi lämmittämistä.

6. Varmista, etteivät sähkölaitteet, kuten hella, uuni ja muut paloturvallisuuden kannalta kriittiset laitteet ole päällä sähkökatkoksen aikana. Yllättäen takaisin päälle kytkeytyvä liesi tai kahvinkeitin voi aiheuttaa tulipaloriskin.

7. Hanki paristoradio ja radioon paristot, jotta pystyt seuraamaan uutisia myös sähkökatkoksen pitkittyessä.

8. Jos sähkökatko pitkittyy, vältä pakastimen avaamista. Ruokia voi kylmällä säällä säilyttää myös esimerkiksi parvekkeella.

9. Varaa riittävästi lämpimiä vaatteita ja peittoja.

10. Hanki polttopuita, mikäli kotona on takka tai puu-uuni.

11. Joidenkin sähkölaitteiden asetukset voivat nollaantua sähkökatkon aikana. Selvitä jo etukäteen, miten eri laitteet käyttäytyvät sähkökatkossa ja mitkä asetukset esimerkiksi ilmanvaihtolaitteessa tulee olla ja huomioi, että pitkä sähkökatko vaikuttaa myös kodin lämmitykseen.

12. Älä käytä hissiä, jos on tiedossa, että kyseisellä alueella on sähkökatko tulossa. Jos jäät sähkökatkon aikana hissiin jumiin, paina hississä olevaa hälytysnappia ja noudata hissin turvallisuusohjeita.

Tilaa uutiskirjeemme ja
pysyt ajan tasalla!

Uutiskirjeen tilaajana saat kuulla ensimmäisten joukossa ajankohtaisimmat asiat paloturvallisuuteen ja väestönsuojeluun liittyen.

Lue lisää blogeja

Suomen johtava paloturvallisuusasiantuntija

18 000

turvattua kiinteistöä valta­kunnallisesti Hangosta Enontekiöön

4 000

riski­tarkastusta vuodessa

60 000

havaittua riskiä vuosittain

Yli 50

palo­turvallisuuden ammattilaista