29.12.2016

Ilotulitteita ja tähtisädetikkuja, näillä ohjeilla kohti turvallista uutta vuotta

Juhlakausi jatkuu vuoden vaihtumisen merkeissä. Kauppakassit täyttyvät ilotulitteista, tinasta ja kynttilöistä. Osa valitsee olla ampumatta ilotulitusraketteja, mutta monelle se on tärkeä uuden vuoden traditio. Safetumin turvallisuusasiantuntija Katja Paasikivi ohjeistaa kiinnittämään huomiota muutamiin asioihin, ”Ilotulitteet ovat kauniita ja juhlavia, mutta eivät täysin vaarattomia. Ilotulitteet voivat aiheuttaa silmävammoja sekä tulipaloja jos niiden käytössä ei noudata huolellisuutta".

Ilotulitteita koskeva uusi lainsäädäntö tuli voimaan tammikuussa 2010, uutena lakiin tuli mukaan muun muassa suojalasipakko. Lakimuutoksen voimaantulon jälkeen silmävammojen määrä laski noin viidesosaan vuoteen 2015 asti, kunnes vuoden vaihteessa 2015-2016 hoitoa vaativien silmävammojen määrä kolminkertaistui. (Suomen Silmälääkäriyhdistyksen selvitys, Ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat, 2016.)


Turvallisuusasiantuntijamme Katjan ohjeet turvalliseen uuden vuoden juhlintaan:

- Mikäli ammut raketteja taloyhtiön alueella, varmistathan että siihen on taloyhtiön lupa

- Älä anna äläkä osta ilotulitteita alle 18-vuotiaalle

- Otathan rakettien ampujana huomioon yleisön, mahdolliset naapurit sekä lemmikit

- Noudata käyttöaikaa koskevia rajoituksia -Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä aikavälillä 18–02

- Lue käyttöohjeet ja noudata niitä

- Käytä suojalaseja, myös yleisön on hyvä käyttää suojalaseja

- Älä käytä ilotulitteita alkoholin vaikutuksen alaisena

- Valitse tulitteiden käyttöpaikka huolella niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle

- Käytä rakettien lähettämiseen sopivaa telinettä tai tue raketti muutoin kunnolla

- Huolehdithan omalta osaltasi ympäristöstäsi keräämällä roskat roskikseen


”On aika myös valaa tinoja ja katsoa mitä ne meille ennustavat tulevalle uudelle vuodelle 2017. Olethan varovainen sulan tinan kanssa, se voi aiheuttaa vakavia palovammoja, tina sulaa noin 180 asteessa. Tinan sisältämä lyijy on vaarallista terveydelle. Tinat ovat pitkälti myös ongelmajätettä. Ne kannattaakin esimerkiksi käyttää uudestaan jälleen vuoden päästä, kun on aika tehdä uudet ennustukset” Katja kertoo ja lisää, ”oikein hyvää uutta vuotta 2017 ja pidetään huolta myös toisistamme!”

Tilaa maksuton palveluesittely tai kysy lisätietoja

Soita

029 170 1100

Lähetä sähköpostia

myynti@safetum.fi