28.07.2017

Kuinka toimia oikein hätätilanteessa?

Ehkäise tulipalojen syttymistä ennalta

Tulipaloja voi ehkäistä valvomalla avotulen, kuten kynttilöiden tai takan palamista ja sammuttamalla ne huoneesta poistuessa. Sähkölaitteet ovat turvallisia käyttää niiden käyttö- ja huolto-ohjeita noudattaen. Poista vialliset sähkölaitteet käytöstä tai vie huoltoon. Sähkölaitetta, paitsi kylmälaitteita, ei kannata jättää toimimaan silloin, kun ei ole kotona. Toimiva palovaroitin varoittaa ajoissa alkavasta sähköpalosta, tarkista kuukausittain palovaroittimen toimivuus. Palovaarallisten aineiden säilyttäminen kellaritiloissa on kielletty.

Miten varaudun ennalta?

Onko palovaroittimessa toimiva paristo ja onko pelastussuunnitelma käyty läpi? Aikaa pelastautumiseen tulipalon syttymisestä on usein vain muutama minuutti. Palokunta saapuu kaupunkialueella paikalle parhaimmillaan 6-8 minuutissa, kun palosta on tehty hätäilmoitus. Asunnon jokaiseen kerrokseen on laitettava vähintään yksi palovaroitin ja jokaisen kerroksen alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin. Kiinnitä palovaroitin keskelle kattoa yli 50 cm:n päähän seinästä, nurkasta tai kattopalkista. Vältä sijoittamista keittiön, tulisijan ja kylpyhuoneen läheisyyteen. Opettele käyttämään alkusammutusvälineitä, esim. sammutuspeitettä tai sammutinta etukäteen. Tarkista, että taloyhtiöösi on tehty vaarojen ja riskien arviointi viimeisen 12 kuukauden aikana. Taloyhtiön hallitukselta ja isännöitsijältä saat tiedon taloyhtiösi turvallisuustilanteesta.

Käy läpi kodin poistumisreitit

Suunnittele ennakkoon, mitä reittejä voi hyödyntää palavasta asunnosta poistumiseen. Käy läpi miten kodista pääsee ulos: ikkunat, ovet ja muut mahdolliset reitit. 

Toiminta hätätilanteessa

Kerrostalossa jokainen asunto on oma ns. palo-osastonsa, josta tulipalo ei pääse helposti leviämään toiseen palo-osastoon. Oman asunnon palaessa poistu ulos rappuja pitkin ja sulje ovet perässäsi ja varo savuiseen tilaan menemistä. Jos rappukäytävässä on savua, pysy omassa asunnossasi, pidä ulko-ovi kiinni ja tuki oven raot, ettei savua pääsisi asuntoosi. Soita hätäkeskukseen ja odota palokuntaa parvekkeella tai ikkunan ääressä.


Jos taloyhtiösi turvallisuustilanne mietityttää, ota yhteys Safetumiin ja suoritetaan yhdessä kiinteistöönne pelastustarkastus.

Tilaa maksuton palveluesittely tai kysy lisätietoja

Soita

029 170 1100

Lähetä sähköpostia

myynti@safetum.fi