26.10.2018

Turvallisuusindeksi kertoo kiinteistön riskitason

Kattava pelastustarkastus ja moderni pelastussuunnitelma ovat tärkeä osa modernia asunto- osakeyhtiön kiinteistönhoitoa. Helsingin Alppiharjun sydämessä, Kustaankadun ja Vaasankadun kulmassa sijaitsevassa kuusikerroksisen asunto-osakeyhtiön pelastusturvallisuutta seurataan ja mitataan turvallisuusindeksillä. Turvallisuusindeksi kertoo kiinteistön riskitason, jonka avulla ennaltaehkäistään vahinkoja ja onnettomuuksia.

Helsingin Alppiharjun sydämessä, Kustaankadun ja Vaasankadun kulmassa, seisoo mäen päällä komea kuusikerroksinen kivitalo. Vuonna 1931 valmistunut asunto-osakeyhtiö Kustaankatu 6 loistaa keltaisena toukokuisessa auringonpaisteessa.

Ja mikä on loistaessa, kun peruskorjaukset on tehty, turvallisuusasiat kunnossa ja talon reilussa 60 asunnossa on tyytyväisiä asukkaita.

Nykyaikaista toimintatapaa etsimässä

Kiinteistössä tehtiin vuosina 2012–2017 sekä iso putkistosaneeraus että mittava pihakansiremontti, joiden yhteydessä tuli paljon uutta tekniikkaa. Mittavien remonttien jälkeen heräsi kysymys, kuinka uudet kuosit saaneen kiinteistön paloturvallisuutta ja pelastussuunnittelua voidaan kehittää parhaalla mahdollisella tavalla.

– Meillä ei ollut ajantasaista pelastussuunnitelmaa, ja mietimme isännöitsijän kanssa, että paloturvallisuustarkastus pitäisi tehdä. Taloyhtiön tekniikkaa koskevat dokumentit olivat myös hajallaan, joka vaikeutti niiden hallintaa. Kaipasimme siihenkin modernia toimintatapaa, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tuula Jurmu muistelee.

Noihin aikoihin Jurmu tutustui Safetumin ratkaisuihin alan messuilla. Safetum Pelastusvalvoja-palvelussa viehätti jo heti alkuun se, että kaikki taloyhtiö turvallisuutta ja pelastustointa koskevat tiedot ovat yhdessä paikassa, aina ajan tasalla ja helposti saatavilla millä laitteella tahansa. Pian ensitutustumisen jälkeen taloyhtiön hallitus valtuutti isännöitsijän pyytämään Safetumilta tarjouksen, joka hyväksyttiin ja niin yhteistyöhön päästiin.

Kattava riskitarkastus

Pelastustarkastus tehtiin maaliskuun 5. päivä 2017 isolla joukolla. Mukana olivat hallituksen puheenjohtaja, isännöitsijä, kiinteistöhuoltoyhtiön kaksi edustajaa sekä Safetum asiantuntija Hanna Mykkänen.

– Kävimme puolessa toista tunnissa läpi kaikki taloyhtiön yhteiset tilat kolmessa rapussa kellarista vintille saunaa myöden. Tarkastus kattoi tekniset tilat kuten lämmönjakohuoneen ja sähköpääkeskukset. Hannalla oli tabletilla mobiilipalvelu joka ohjasi tarkastustyötä ja, jonne hän kirjasi huomioita ja esitti samalla meille kysymyksiä. Oli hyvä, että kaikki asianosaiset olivat samalla paikalla ja kaikki asiat käytiin yhdellä kerralla läpi, Jurmu sanoo.

Teknisten asioiden lisäksi tarkastus kattoi poistumisreittien kartoituksen, opasteet sekä muut hätätilanteen pelastautumiseen liittyvät asiat. Hanna Mykkäsen mukaan tarkastuksella tarkastetaan keskimäärin 175 eri turvallisuuden osa-aluetta riippuen kiinteistöstä ja riskiympäristöstä.

– Kävimme läpi myös turvateknisten laitteiden huoltodokumentit: onko huollot tehty ajallaan ja oikein. Näin tarkastettiin muun muassa savunpoistojärjestelmien huoltokirjat, Mykkänen kertoo.

Samalla tarkastettiin, onko huoltokirjat siellä missä niiden pitää olla eli esimerkiksi palovaroittimien osalta palovaroitinkeskuksessa.

Puheenjohtaja Jurmu on hyvillään siitä, miten nopeasti tarkastuksen jälkeen Safetum toimitti pelastustarkastuspöytäkirjan, joka sisältää muun muassa turvallisuusindeksin sekä ehdotukset toimenpiteistä, jolla sitä voidaan parantaa. Lisäksi kaikki tarkastuksella tehdyt turvallisuushavainnot löytyvät myös Safetumin verkkopalvelusta. Alkutilanteessa indeksi oli 52/100.

Korjauskohteet on luoteltu hyvin yksityiskohtaisesti. Niitä ovat muun muassa autohalliin kuulumattoman tavaran poistaminen, puulavojen hävitys roska-astioiden luota, palo-ovien ovipumppujen asentaminen, sekä porrastaulujen uusiminen niin, että niissä näkyy huoneistonumerot. Safetum valvoo vuosittaisilla tarkastuksilla korjausten etenemistä ja korjaa indeksiä sen mukaan.

– Tavoitteemme on yltää vielä joskus sataan, Jurmu vakuuttaa.

Kokonaisvaltaista pelastusvalvontaa

Safetumin palveluun kuuluu ajantasainen verkko- ja mobiilipalvelussa hallinnoitava pelastussuunnitelma, pelastusvalvonta, turvallisuuden seuranta turvallisuusindeksin avulla sekä ilmoitustauluilla olevat turvallisuusohjeet, jotka taloyhtiö sai samalla kun pelastustarkastuspöytäkirjan. Turvallisuuden seuranta on helppoa mobiilipalvelun avulla.

– Pesutuvassa on yksi versio pelastussuunnitelmasta ja laitoin sen myös taloyhtiön Facebook-sivuille. Aina kun taloon tulee uusi asukas, kehotan häntä tutustumaan pelastussuunnitelmaan, Jurmu sanoo.

Verkko-ja mobiilipalvelun lisäksi Kustaankatu 6 on solminut jatkuvan huoltosopimuksen Safetumin kanssa palovaroitinjärjestelmän, savunpoistojärjestelmän ja turvavalojärjestelmän huollosta.

– On hieno juttu, ettei meidän tarvitse huolehtia näiden järjestelmien aikataulumukaisesta huollosta, vaan ne ovat Safetumin asiantuntijoiden vastuulla, Jurmu sanoo.

Kustaankatu 6 on esimerkillinen taloyhtiö, jossa paloturvallisuus on nostettu korkealle ja lain edellyttämälle tasolle.

– On hienoa nähdä taloyhtiö, jossa asioita viedään aktiivisesti eteenpäin eikä vain todeta paperilla, että jotain pitäisi tehdä. Täällä ei tyydytä vähimpään mahdolliseen, vaan halutaan koko ajan kehittää toimintaa, Mykkänen sanoo.

Kyse on Jurmun mukaan tärkeästä investoinnista riskienhallintaan.

– Eihän tämä ilmaista ole, mutta taloyhtiön kokonaiskustannuksiin nähden kuitenkin pieni investointi siihen nähden, miten parannamme merkittävästi paloturvallisuutta ja pienennämme riskejä taloyhtiössämme.

Tilaa maksuton palveluesittely tai kysy lisätietoja

Soita

029 170 1100

Lähetä sähköpostia

myynti@safetum.fi