Kuntien turvallisuusympäristö on murroksessa; varaudu, uudistu ja toimi yhteistyössä

Mitä toimenpiteitä kuntien ja hyvinvointialueiden tulisi tehdä kiinteistöjensä turvallisuuden edistämiseksi? Lue ehdottamamme ratkaisut blogistamme!

Elämme aikakautta, jossa paloturvallisuuteen ja kokonaisturvallisuuteen vaikuttavat olosuhteet muuttuvat enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Epävarma geopoliittinen tilanne, väestön ikääntyminen, Ukrainan sota, hyvinvointialueuudistus, uudet energiamuodot, sähköautojen lisääntyminen sekä jengirikollisuuden kasvavat uhkakuvat haastavat meitä aidosti miettimään, miten varmistamme kiinteistöjemme paloturvallisuuden, kokonaisturvallisuuden ja kiinteistöissä toimivien ihmisten turvallisuusosaamisen.

Esittelemme kolme toimenpidettä kuntakiinteistöjen ja hyvinvointialueiden kiinteistöjen turvallisuuden edistämiseksi:

1. Yhteistyö. Muuttuvassa turvallisuusympäristössä kyky tehdä yhdessä ja solmia yhteisiä toimintamalleja ratkaisee sen, kuka menestyy ja kuka epäonnistuu. Kuntien ja hyvinvointialueiden omistamat kiinteistöt omaavat monella tavoin useita erityispiirteitä ja riskien realisoituessa onnettomuuksien vahingot voivat olla merkittäviä. Kiinteistöjen pelastussuunnitelmat, varautumisen toimintamallit sekä paloturvallisuusjärjestelmien kunnossapito-ohjelmat tulee toteuttaa järjestelmällisesti ja yhteistyössä kaikkien sidosryhmien kanssa.

2. Varautuminen. Se on käytännön tekoja kiinteistön turvallisuuden edistämiseksi. Varautuminen alkaa vastuuhenkilöiden sitouttamisesta, kumppaneiden valinnasta ja tavoitteen asettamisesta. Me Suomessa arvostamme korkean turvallisuustason arkea. Emme hyväksy palokuolemia emmekä sitä, että rakennukset sortuvat tulipaloissa tai että pelastustoimen resurssit eivät olisi riittäviä. Arkemme valinnat muodostavat turvallisuuskulttuurimme. Mieti, mitkä ovat sinun valintasi turvallisuutta koskevissa päätöksissä?

3. Uudistuminen. Kuntasektori on seuraavien vuosien aikana suurien muutoksien edessä. Uudistuminen on välttämätöntä ja se on myös mahdollisuus. Turvallisuus tarkoittaa niin vaarojen ja uhkien poissaoloa kuin myös psykologista kokemusta niiden poissaolosta. Vakaan turvallisuusympäristön varmistaminen on kunta- ja hyvinvointialueiden kiinteistöissä yksi tärkeimmistä yhteiskuntaamme vakauttavista tekijöistä.

Tehtävämme Safetumilla on hoitaa asiakkaidemme paloturvallisuutta ja varautumista. Ylläpidämme ja laadimme kiinteistöjen pelastussuunnitelmia, koulutamme ihmisiä, tarkastamme paloturvallisuusriskejä ja huollamme väestönsuojia sekä paloturvallisuuslaitteita. Meidän tehtävämme on hoitaa kiinteistöjen turvallisuutta vahinkojen sijaan.

Teemu Kajava

Toimitusjohtaja

Safetum Oy

Tilaa uutiskirjeemme ja
pysyt ajan tasalla!

Uutiskirjeen tilaajana saat kuulla ensimmäisten joukossa ajankohtaisimmat asiat paloturvallisuuteen ja väestönsuojeluun liittyen.

Lue lisää blogeja

Suomen johtava paloturvallisuusasiantuntija

18 000

turvattua kiinteistöä valta­kunnallisesti Hangosta Enontekiöön

4 000

riski­tarkastusta vuodessa

60 000

havaittua riskiä vuosittain

Yli 50

palo­turvallisuuden ammattilaista