Hälyttävän monessa kodissa ei ole palovaroitinta

Palovaroittimet puuttuvat jopa 63% asunnoista tai niitä ei ole riittävästi. Teimme tutkimuksemme pohjalta kolme toimenpidesuositusta taloyhtiöille ja vuokrataloille.

Me Safetumilla tutkimme yli 1000 kodin palovaroittimet alkuvuodesta 2024. Tutkimuksen kohteena olleista asuinhuoneistoista 63% puuttui riittävä määrä palovaroittimia tai niitä ei ollut ollenkaan. (*Lähde: Safetum Palovaroitintutkimus 2024)

Pelastuslain muutoksen myötä palovaroittimien kunnossapito-, hankinta- ja asukasohjevastuu siirtyi vuoden 2024 alussa taloyhtiöille. Siirtymäaika muutokselle on 31.12.2025 asti. Lakimuutoksen tavoite on edistää kotien paloturvallisuutta.

Hälyttävän monesta kodista puuttuu palovaroitin (Safetum Palovaroitintutkimus 2024)

Tutkimuksen kolme päähavaintoa olivat:

1. Suurimmasta osasta kodeista puuttuu palovaroitin

Tutkimushavainto: Tutkimuksen mukaan palovaroitin puuttui kokonaan tai niitä ei ollut riittävästi 641 kodissa, eli 63% huoneistoista. Ainoastaan 37% asuinhuoneistoista oli riittävä määrä palovaroittimia. Merkittävä osa huoneistoista löytyneistä palovaroittimista oli kuitenkin asennettu virheellisesti. Tyypilliset asennusvirheet liittyvät sijoitteluun. Palovaroittimia oli asennettu keittiön kaapistojen päälle, seinille tai liian lähelle kaluste-esteitä ja huoneiston rakenteellisia kulmakohtia.

Ratkaisuohje: Asunnot tulee varustaa riittävällä määrällä palovaroittimia ja palovaroittimien määrässä sekä sijoittamisessa on otettava huomioon suojattavan tilan muoto, erityistä syttymisvaaraa aiheuttavat toiminnot ja kalusteiden sijoittelu huoneistossa. Jokaiseen makuuhuoneeseen ja tilaan, jossa nukutaan, on suositeltavaa asentaa palovaroitin. Asennusta valitaan tekemään tehtävään koulutettu ammattilainen ja palovaroitinmalli valitaan siten, että se on turvallinen ja jatkossa tarkastettavissa etäluennan avulla, kuten muukin talotekniikka taloyhtiöissä pääsääntöisesti on.

2. Palovaroittimet eivät toimi eikä kukaan pidä niiden toiminnasta huolta

Tutkimushavainto: Tutkimuksen mukaan palovaroittimia ei käytännössä ole tarkastettu eikä niiden toimintavarmuudesta ole huolehdittu. Merkittävä osa huoneistojen palovaroittimista oli irrotettuna paikaltaan ja vanhentuneita.

Ratkaisuohje: Taloyhtiö järjestää palovaroittimille ammattimaisen huollon ja kunnossapidon sekä sopii sen toteuttamisen tavoista kirjallisella sopimuksella. Taloyhtiö päättää, että palovaroittimet tarkastetaan tehtävään koulutetun ammattilaisen toimesta vähintään vuosittain, jotta palovaroittimien toimintakunnosta on varmuus. Nykyaikaiset palovaroittimet tarkastetaan etäluennan avulla ilman asuinhuoneistotarkastuksia. Etätarkastus on turvallinen, se kertoo tarkasti palovaroittimen toimivuudesta ja se on taloyhtiölle kustannustehokkain toimintamalli.

3. Asukkailla ei ole palovaroittimien toimintaan liittyviä ohjeita

Tutkimushavainto: Havaintojen mukaan asukkailla on hyvin heikosti tietoa siitä, miten palovaroittimia tulisi käyttää ja miten nyt muuttunut Pelastuslaki vaikuttaa asukkaiden vastuisiin ja heidän kotinsa paloturvallisuuteen.

Ratkaisuohje: Taloyhtiö laatii asukkaille palovaroittimien käyttöä ja hoitoa koskevat ohjeet kirjallisesti. Ohjeeseen sisällytetään ohjeistus palovaroittimen käytöstä, ylläpitovastuista ja vikailmoituksen suorittamisesta sekä toimintaohje tulipalo- ja vaaratilanteeseen. Asukasohje yhdistetään osaksi pelastussuunnitelmaa ja se asetetaan kaikkien asukkaiden saataville sekä luettavaksi vähintään suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Lisäksi asukasohje jaetaan jokaiseen huoneistoon paperiversiona.

Safetumin Palovaroitinpalvelu – Vastuullisen ja välittävän taloyhtiön ratkaisu

Palvelumme avulla varmistat, että asuntojen palovaroittimet ovat asennettu oikein ja ne toimivat tulipalotilanteessa. Me haluamme hoitaa paloturvallisuutta tulipalojen sijaan.

Lue lisää palvelustamme ja pyydä tarjous taloyhtiöllesi täältä!

-----

*Safetum Palovaroitintutkimus 2024. Otanta 1017 tarkastettua asuinhuoneistoa. Tutkimus suoritettiin satunnaisvalinnalla suomalaisiin taloyhtiöihin aikavälillä 1.1.–19.4.2024. Tutkimuksen suoritti Safetumin turvallisuusasiantuntija.

Tilaa uutiskirjeemme ja
pysyt ajan tasalla!

Uutiskirjeen tilaajana saat kuulla ensimmäisten joukossa ajankohtaisimmat asiat paloturvallisuuteen ja väestönsuojeluun liittyen.

Lue lisää blogeja

Suomen johtava paloturvallisuusasiantuntija

18 000

turvattua kiinteistöä valta­kunnallisesti Hangosta Enontekiöön

4 000

riski­tarkastusta vuodessa

60 000

havaittua riskiä vuosittain

Yli 50

palo­turvallisuuden ammattilaista