Mikä on palokatko ja miten se turvaa kiinteistöjä?

Palokatkot auttavat estämään tulipalon leviämistä rakennuksessa. Ne voivat siten pelastaa ihmishenkiä ja vähentää kiinteistölle ja omaisuudelle aiheutuvaa haittaa. Lue lisää ja katso muistilistamme palokatkoihin liittyen!

Palokatko on rakennuksissa käytettävä turvallisuusratkaisu, joka estää liekkien ja savun leviämisen eri osiin rakennusta. Se auttaa suojaamaan ihmisiä ja omaisuutta tulipalon sattuessa.

Palokatkoja käytetään palo-osastojen läpivientikohdissa, joita ovat esimerkiksi seinän läpi kulkevat sähköjohdot ja vesiputket. Kerrostalossa asuinhuoneistot muodostavat omat palo-osastonsa, minkä lisäksi esimerkiksi porraskäytävät, kellarit, ullakot ja varastot ovat omia palo-osastojaan.

Me Safetumilla tutkimme vuonna 2022 suomalaisten kiinteistöjen palokatkojen asianmukaisuutta. Havaintojemme mukaan 31 % tarkastetuista kiinteistöistä palokatkoissa ilmeni puutteita (Lähde: Safetumin Paloturvallisuusraportti 2022).

Palokatkot auttavat estämään tulipalon leviämisen rakennuksen eri osiin ja rajoittavat vahinkoja. Ne voivat siten pelastaa ihmishenkiä ja vähentää kiinteistölle ja omaisuudelle aiheutuvaa haittaa. Tulipalon jälkeen rakennus voidaan usein palauttaa nopeammin käyttökuntoon, kun palokatkot ovat olleet kunnossa.

Näistä syistä on tärkeää, että palokatkot ovat varmasti toimintakuntoisia. Mikäli epäilet, että kiinteistösi palokatkot eivät ole asianmukaisesti rakennettuja tai ylläpidettyjä, ota yhteyttä ammattilaiseen. Asiantuntijayrityksen suorittama palokatkojen tarkastus ja huolto auttavat varmistamaan, että palokatkot ovat asianmukaisessa kunnossa.

TOP 5 -muistilista kiinteistön palokatkojen ylläpitoon:

1. Tiedostakaa, onko kiinteistönne palo-osastoinnit ja palokatkot toteutettu asianmukaisesti

2. Suorittakaa mahdolliset arvioinnit ja korjaukset hyödyntämällä asiantuntijayritystä

3. Päivittäkää tiedot pelastussuunnitelmaan ja viestikää siitä kiinteistön käyttäjille

4. Varmistakaa, että korjaus- ja urakkahankkeissa palokatkot ja niiden asentaminen on huomioitu

5. Yhdistäkää palokatkojen valvonta ja ylläpito osaksi kiinteistön pelastussuunnitelman ja varautumisen hoitamista

Huolehtimalla palokatkojen asianmukaisesta ylläpidosta ja tarkastuksesta voimme varmistaa, että ne auttavat suojaamaan ihmisiä ja omaisuutta. Mikäli tarvitset apua palokatkojen kartoituksessa tai korjauksessa, ota meihin yhteyttä!

Haluatko tietää lisää palokatkoista? Katso webinaarimme taloyhtiön palo-osastoinneista ja palokatkoista TÄÄLTÄ.

Tilaa uutiskirjeemme ja
pysyt ajan tasalla!

Uutiskirjeen tilaajana saat kuulla ensimmäisten joukossa ajankohtaisimmat asiat paloturvallisuuteen ja väestönsuojeluun liittyen.

Lue lisää blogeja

Suomen johtava paloturvallisuusasiantuntija

18 000

turvattua kiinteistöä valta­kunnallisesti Hangosta Enontekiöön

4 000

riski­tarkastusta vuodessa

60 000

havaittua riskiä vuosittain

Yli 50

palo­turvallisuuden ammattilaista