Taloyhtiön turvallisuusinfo
Miten hoitaa taloyhtiön paloturvallisuutta?
Taloyhtiössä paloturvallisuudesta on vastuussa hallitus. Paloturvallisuuden toimenpiteet on kuvattu pelastussuunnitelmassa, joka tulee laatia käytännössä kaikkiin taloyhtiöihin. Ajan tasalla oleva ja laadukas pelastussuunnitelma antaa hyvät käytännön ohjeet paloturvalliseen arkeen.
Alla on kuvattu 5 askelta siihen, miten taloyhtiön pelastussuunnittelu tulisi toteuttaa:
Pelastussuunnitelma on taloyhtiön toimintasuunnitelma siihen, kuinka he ehkäisevät tulipaloja sekä ohjeistavat asukkaita ja viranomaisia toimimaan palotilanteessa.
Pelastussuunnitelma tulee päivittää säännöllisesti ja päivityksien keskiössä tulee olla taloyhtiön paloturvallisuusriskien havainnointi. Pelkkä dokumentin päiväyksen muuttaminen ei edistä käytännössä asumisen turvallisuutta. Pelastussuunnitelman tulee selkeästi kattaa seuraavat osa-alueet:
- Vaarojen ja riskien arvioinnin johtopäätelmät
- Rakennuksen ja toiminnassa käytettävien tilojen turvallisuusjärjestelyt
- Asukkaille ja muille henkilöille annettavat ohjeet onnettomuuksien ehkäisemiseksi sekä onnettomuus- ja vaaratilanteissa toimimiseksi
- Mahdollisista muista kohteen omatoimiseen varautumiseen liittyvistä toimenpiteistä
Laki edellyttää pelastusturvallisuuslaitteiden ja -varusteiden säännöllistä huoltoa ja tarkastusta. Tärkeintä on laatia laitteistojen huolloista päiväkirja ja kunnossapito-ohjelmat. Pääsääntöisesti paloturvallisuuslaitteet tulee huoltaa paloturvallisuuslaitteiden huoltoon erikoistuneen yrityksen kautta vuosittain.
Taloyhtiössänne voi olla käytössä esimerkiksi seuraavia paloturvallisuuslaitteita:
- Sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet
- Palovaroitinjärjestelmät
- Savunpoistoluukut
- Poistumistievalot
- Paloilmoitin
- Sprinklerijärjestelmä tai alkusammuttimet.
Pelastussuunnitelma on hyödytön, jos asukkaat eivät tunne sen sisältöä. Pelastussuunnitelma tulee tiedottaa asukkaille ja kiinteistön käyttäjille, ja sen tulee olla helposti saatavilla. Näin varmistetaan, että tieto siitä, kuinka pelastus- ja paloturvallisuutta on hoidettu taloyhtiössä välittyy asukkaille, ja heille tarjotaan valmiudet huolehtia myös oman kotinsa turvallisuudesta.
Me Safetumilla arvioimme ja mittaamme kiinteistöjen paloturvallisuutta päivittäin. Olemme mielellämme apuna taloyhtiönne turvallisuuden arvioimisessa ja edistämisessä. Ensimmäinen askel olisi suorittaa taloyhtiöön kattava paloturvallisuuden riskitarkastus.
Paloturvallisuuden riskitarkastuksessa havainnoidaan rakennuksen tiloissa esiintyviä vaaranpaikkoja ja arvioidaan niistä aiheutuvat riskit kiinteistön käyttäjien turvallisuudelle.
Paloturvallisuusriskien arviointi on keskeinen ja tärkeä osa kiinteistön turvallisuuden hoitamista. Riskien arviointi tulisi suorittaa vuosittain pelastussuunnitelman päivityksen yhteydessä.
