Taloyhtiöiden tulisi ryhdistäytyä väestönsuojien huolloissa

Vaikka paljon hyvää työtä onkin jo tehty väestönsuojien eteen, Suomessa on silti todennäköisesti vielä kymmeniä tuhansia väestönsuojia, jotka eivät välttämättä ole edes käyttöönotettavissa.

”Riskitarkastushavaintojemme mukaan 48% suomalaisten kiinteistöjen väestönsuojista ei ole käyttöönotettavissa 72 tunnissa tai suojan huollot ovat laiminlyöty. (Lähde: Safetum Paloturvallisuusraportti 2022, otantakanta 2996 kiinteistöä). Suomessa on siis kymmeniä tuhansia väestönsuojia, jotka eivät välttämättä ole edes käyttöönotettavissa. Jos väestönsuojamme vaatisivat käyttöönoton juuri tällä hetkellä, niin useat väestönsuojamme eivät todennäköisesti olisi käytettävissä”, toteaa Safetum Oy:n toimitusjohtaja ja johtava turvallisuusasiantuntija Teemu Kajava.

Paloturvallisuuden ja väestönsuojelun asiantuntijayritys Safetum suoritti suomalaisen asuinrakennuksen väestönsuojan käyttöönottotutkimuksen syyskuussa 2022. Tutkimuksessa rakennuksen pelastussuunnitelman ohjeistus tarkastettiin, väestönsuoja valmisteltiin teknisesti käyttöönotettavaksi, asukkaiden tavarat siirrettiin ulos suojasta, suojan rakenteet purettiin ja suoja asetettiin käyttökuntoon lain vaatimassa 72 tunnin ajassa. Lopulta suojaan suojauduttiin noin 20 henkilön toimesta kahden tunnin ajaksi.

Tutkimushavaintojemme perusteella muodostimme viiden portaan kehityssuunnitelman suomalaisten taloyhtiöiden ja kiinteistöjen väestönsuojien toimivuuden parantamiseksi. Koko tutkimusraportti on luettavissa täältä.

Väestönsuojien käyttöönoton edistämisen TOP 5 -toimenpiteet:

1. Kaikki taloyhtiön varautuminen; turvallisuustyö, paloturvallisuustyö ja väestönsuojeluun liittyvä työ perustuu taloyhtiön pelastussuunnitelmaan. Käytännössä jokaisen taloyhtiön tulee laatia pelastussuunnitelma ja päivittää sitä aktiivisesti. Pelastussuunnitelmaan kirjataan ohjeet siitä, kuinka taloyhtiön väestönsuojelu on järjestetty sekä ohjeet suojan käyttöönottamiseksi.

2. Asuinrakennuksesta on löydyttävä väestönsuojan käyttöönoton suorittamiseen osaavaa henkilöstöä. Tätä henkilöstöä tulee kouluttaa säännöllisesti ja koulutuskalenteria tulee ylläpitää rakennuksen pelastussuunnitelmassa. Yksikin henkilö, joka osaa toimia ja kykenee johtamaan tilannetta parantaa merkittävästi käyttöönoton onnistumisen todennäköisyyttä.

3. Väestönsuojan on oltava koko ajan teknisesti käyttöönotettavissa. Väestönsuojan toimintakunnon ylläpitäminen on kiinteistön lakisääteinen velvollisuus. Väestönsuojaan ja sen varusteisiin tulee suorittaa tarkastus vuosittain ja laajempi väestönsuojan tiiveyskoe kymmenen vuoden välein. Väestönsuojan kuntoa ja toimintaa tulisi ylläpitää samojen lainalaisuuksien mukaisesti kuin taloyhtiön muitakin taloteknisiä järjestelmiä. Väestönsuojan tarkastukset ja käyttöönotto-ohjeet tulee kirjata kiinteistön pelastussuunnitelmaan.

4. Käyttöönotonohjeistuksia tulee tarkentaa ja suoraviivaistaa. Jokaiselle väestönsuojalle tulisi laatia suojakohtainen käyttöönottosuunnitelma. Tämän käyttöönottosuunnitelman tulee olla osa rakennuksen pelastussuunnitelmaa. Suunnitelman avulla suojan rakentaminen käyttökuntoon on aidosti suunniteltu, vastuutettu, mielikuvaharjoittelun avulla koeponnistettu ja vaadittavat työkalut sekä osaaminen on resursoitu.

5. Väestönsuojien käyttöönottamista tulee harjoitella käytännössä. Aito harjoittelu ja käytännön tilanteiden simulointi kehittää kykyämme varautua ja valmistautua. Nämä harjoitukset voitaisiin toteuttaa yhteistyössä asuinrakennuksien vastuuhenkilöiden, järjestöjen, viranomaisten ja yksityisten yrityksien toimesta. Yhteistyön avulla voimme edistää varautumista ja valmiuttamme.

”Elämme aikakautta, jossa varautumiseen vaikuttavat olosuhteet ovat muutoksessa. Nämä muutokset ja uhkakuvat haastavat meitä aidosti miettimään, miten varmistamme turvallisuuden seuraavien vuosikymmenien aikana. Meidän tulee yhteiskunnassamme yhteistyössä varmistaa, että onnettomuus- tai kriisitilanteessa asuinrakennuksiemme turvallisuuteen voi luottaa”, Kajava päättää.

Katso väestönsuojan käyttöönottotutkimuksen videoraportti TÄÄLTÄ.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Teemu Kajava

Toimitusjohtaja, Safetum Oy

p. 044 725 7557

teemu.kajava@safetum.fi

Safetum Oy

Vuonna 2012 perustettu Safetum on paloturvallisuuden johtava asiantuntija Suomessa. Jo yli 18 000 kiinteistöä Suomessa on luottanut meille paloturvallisuuden ja varautumisen kokonaisvaltaisen hoitamisen. Tehtävämme on edistää kiinteistöjen paloturvallisuutta ja varautumista. Tarkastamme kiinteistöjen paloturvallisuusriskit, laadimme pelastussuunnitelmat sekä huollamme paloturvallisuuslaitteet ja väestönsuojat. Paloturvallisuudesta huolehtiminen on yhteistyötä. Luotettavan kumppanin kanssa vältyt vahingoilta.

Tilaa uutiskirjeemme ja
pysyt ajan tasalla!

Uutiskirjeen tilaajana saat kuulla ensimmäisten joukossa ajankohtaisimmat asiat paloturvallisuuteen ja väestönsuojeluun liittyen.

Suomen johtava paloturvallisuusasiantuntija

20 000

turvattua kiinteistöä valta­kunnallisesti Hangosta Enontekiöön

4 000

riski­tarkastusta vuodessa

70 000

havaittua riskiä vuosittain

Yli 60

palo­turvallisuuden ammattilaista